aw2

Οι τετραπύρηνοι desktop υπολογιστές με συχνότητα λειτουργίας πάνω από 3.0GHz θεωρούνται εδώ και αρκετό καιρό προϊόντα υψηλών επιδόσεων, ωστόσο ο επεξεργαστής που μόλις ανακοίνωσε η IBM έρχεται να δώσει νέα διάσταση στην έννοια "ταχύτητα". Η καινοτομική εταιρεία παρουσίασε τις τεχνικές προδιαγραφές του z196, ενώ νέου τετραπύρηνου επεξεργαστή με (εργοστασιακή) συχνότητα λειτουργίας που έχει οριστεί στο εξωπραγματικό επίπεδο των 5.2GHz.
Έτσι, ο z196 ανακηρύσσεται αυτόματα ο ταχύτερος επεξεργαστής του κόσμου, παίρνοντας το στέμμα από τον IBM Power6 των 4.7GHz. Ο z196 διαθέτει ούτε λίγο, ούτε πολύ, 1,4 δισ. transistors, δηλαδή περίπου 300 εκατομμύρια περισσότερα από τους εξαπύρηνους επεξεργαστές της Intel. Όλα αυτά σε μια επιφάνεια 512 τετραγωνικών χιλιοστών, που κατασκευάζονται με βάση την τεχνολογία των 45 νανομέτρων.
Κάθε πυρήνας διαθέτει 1.5MB L2 cache ενώ η κοινή L3 eDRAM cache έχει χωρητικότητα 24MB. Είναι, δε, τόσες οι δυνατότητες του νέου επεξεργαστή, που η IBM αποφάσισε να προσθέσει και L4 cache, η οποία συνδέει διαφορετικούς επεξεργαστές σε ένα multi-chip module (MCM). Μιλάμε για κοινή L4 cache χωρητικότητας 192MB, μέσω συνδέσμου με ταχύτητα 40GB ανά δευτερόλεπτο.
Φυσικά, ο εν λόγω επεξεργαστής δεν απευθύνεται στη mainstream αγορά και πρόκειται να τροφοδοτήσει κατ' αποκλειστικότητα τα mainframes της IBM. Η τιμή του δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη, εκτιμάται όμως ότι θα κινείται στην περιοχή των εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, τουλάχιστον, ανά τεμάχιο.
insomnia.gr


Share/Save/Bookmark

1 σχόλια

  1. ink365.gr // 7 Δεκεμβρίου 2010 στις 1:50 μ.μ.  

    Θελω να το δω απο κοντα αυτο !

Δημοσίευση σχολίου

.

 aw2
 aw2