«Χαίρεται. Λέγομαι Θαλής. Σκοπός μου είναι να κάνω καταστολή πυρκαγιάς στο χώρο μου».
Δεν πρόκειται για κάποιον πυροσβέστη, που συστήνεται στους συνομιλητές του με τα παραπάνω λόγια, αλλά για ένα ρομπότ, που κατασκεύασε ο Ανδρέας Δημόπουλος, σπουδαστής του τομέα Τεχνικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών ιδιωτικού ΙΕΚ της Θεσσαλονίκης...
Ο Θαλής λειτουργεί ως κινητή μονάδα συναγερμού και πυρόσβεσης. Δύο βραχίονες από "πλεξιγκλάς" αποτελούν τα άνω άκρα του, ενώ το ρομπότ κινείται πάνω σε ρόδες.
Εξοπλισμένο με ειδικούς αισθητήρες, το ρομπότ εντοπίζει... εστίες φωτιάς, ειδοποιεί τον ιδιοκτήτη στο κινητό του και σβήνει τη φωτιά με τη βοήθεια του πυροσβεστήρα που κουβαλάει στην πλάτη του.
Λειτουργεί με τηλεχειριστήριο, αλλά μπορεί να κινηθεί και χωρίς χειριστή.
Ο Θαλής δεν αποτελεί χρήσιμο εργαλείο μόνο σε περιπτώσεις φωτιάς, αλλά και σε περιπτώσεις διάρρηξης. Μέσω των αισθητήρων του «αντιλαμβάνεται» τους εισβολείς στις οικίες και αντιδρά ως σύστημα συναγερμού, ενημερώνοντας τους ιδιοκτήτες για περιπτώσεις διάρρηξης. Μάλιστα, το ρομπότ είναι εξοπλισμένο με κάμερα, μέσω της οποίας μπορεί ο ιδιοκτήτης να δει τι συμβαίνει στο χώρο.
«Την πρώτη σκέψη για τη δημιουργία του ρομπότ την έκανα όταν δούλευα σε μαγαζί με πυροσβεστικά είδη, οπότε συνειδητοποίησα πόσο απασχολούν τον κόσμο οι περιπτώσεις της πυρκαγιάς», εξηγεί στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο Ανδρέας Δημόπουλος.Χρειάστηκε περίπου ένα χρόνο για να ερευνήσει το θέμα του και να δημιουργήσει τον Θαλή. Πρώτο μέλημά του ήταν να φτιάξει ένα εύχρηστο και ευέλικτο ρομπότ, που να προορίζεται για οικιακή χρήση. Μάλιστα, υπολογίζει ότι εάν επιτυγχανόταν η μαζική παραγωγή του, αυτό δεν θα κόστιζε στους ιδιώτες περισσότερα από 400 ευρώ!Στη συνέχεια ο σπουδαστής δημιούργησε δύο ακόμα εκδοχές του Θαλή, έναν για διάσωση εγκλωβισμένων σε κλειστούς χώρους και έναν για περιπτώσεις πυρκαγιάς σε βιομηχανίες.«Με κάποιες βελτιώσεις το ρομπότ θα μπορεί ακόμα και να ανιχνεύει τις βλάβες στις οικιακές συσκευές, προκειμένου να προλαμβάνονται τα βραχυκυκλώματα», εξηγεί ο καθηγητής που επόπτευσε τη διαδικασία, Μανώλης Νικολαΐδης. Όπως λέει, έχει παροτρύνει τον σπουδαστή να κατοχυρώσει ως πρωτότυπη την κατασκευή, ώστε να μπορεί να την αξιοποιήσει εμπορικά στο μέλλον.
Το ρομπότ θα παρουσιαστεί σε ημερίδα Νέων Τεχνολογιών, που διοργανώνει Εκπαιδευτικός Όμιλος αύριο, στις 6 μ.μ., στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης. Στην ίδια εκδήλωση θα παρουσιαστούν και εργασίες άλλων σπουδαστών, όπως υδρόψυκτοι υπολογιστές και τηλεφωνικά κέντρα.
Bookmark and Share


Share/Save/Bookmark

Δημοσίευση σχολίου

.

 aw2
 aw2