aw2

Η τιμή του σκόρδου στην Κίνα έχει τετραπλασιαστεί από τον Μάρτιο και αποτελεί το επενδυτικό ενεργητικό στοιχείο με την καλύτερη εμφάνιση φέτος στην χώρα, καλύτερη από του χρυσού ή των μετοχών.
Η αιτία της ξέφρενης ανοδικής πορείας του σκόρδου ίσως εξηγείται με την άποψη ότι ο καρπός μπορεί να αποτρέψει τον ιό Η1Ν1, σύμφωνα με έρευνα της Morgan Stanley.
Η έρευνα του κορυφαίου οίκου επιβεβαιώνεται από διάφορες ενδείξεις, όπως το πρόσφατο δημοσίευμα της China Daily για ένα γυμνάσιο στην εύπορη επαρχία Χανγκζού, που αγόρασε 200 κιλά σκόρδα και υποχρέωσε τους μαθητές να τρώνε σκελίδες κάθε μέρα στο μεσημεριανό, για να παραμείνουν υγιείς. Άλλοι αναλυτές αναζητούν πιο «σκοτεινές» αιτίες για την αναρρίχηση των τιμών του σκόρδου.
Η China Business News αναφέρει ότι οι επικεφαλής των ορυχείων του έθνους, που πιστεύεται ότι είναι απίστευτα πλούσιοι και τρομερά κερδοσκόποι, έχουν μπει και παίζουν στην αγορά του σκόρδου και αποθηκεύουν τόνους βολβούς.
Ίσως πάντως η εξήγηση είναι πιο απλή. Οι τιμές του σκόρδου είχαν μειωθεί πολύ πέρσι και πολλοί αγρότες πείστηκαν ότι δεν αξίζει να καλλιεργήσουν φέτος τον βολβό. Έτσι, η προσφορά δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει στην μεγάλη αύξηση της ζήτησης στο εσωτερικό και το εξωτερικό, με αποτέλεσμα οι τιμές να εκτιναχθούν στα ύψη, όπως δηλώνει ένας έμπορος χονδρικής. (πηγή: ant1online.gr)
Bookmark and Share


Share/Save/Bookmark

Δημοσίευση σχολίου

.

 aw2
 aw2