aw2

Σε δημόσια εγγραφή ετοιμάζεται να προχωρήσει το πλέον δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο, το οποίο σκοπεύει να εκδώσει μετοχές πολλαπλών κατηγοριών (dual class stock) ακολουθώντας το παράδειγμα της Google
Προτού προχωρήσει σε εισαγωγή στο χρηματιστήριο, ο 25χρονος πρόεδρος του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, θέλει να διασφαλίσει την κυριαρχία του στην εταιρεία, την οποία ίδρυσε πέντε χρόνια πριν και η οποία έχει εξελιχθεί στην τέταρτη δημοφιλέστερη διαδικτυακή τοποθεσία παγκοσμίως.
Οι μετοχές πολλαπλών κατηγοριών παρέχουν κλιμακούμενα δικαιώματα ψήφου και μεριδίων στους μετόχους και αποτελούν αμφιλεγόμενη πρακτική, καθώς δημιουργούν ανισότητες ως προς το δικαίωμα ψήφου των μετόχων.
«Οι θεσμικοί επενδυτές αποφεύγουν τις μετοχές πολλαπλών κατηγοριών», επισημαίνει ο Τσαρλς Έλσον, καθηγητής εταιρικής διακυβέρνησης στο University of Delaware. «Σε τελική ανάλυση, οι μέτοχοι βγαίνουν χαμένοι. Εάν κάτι πάει στραβά, δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για αυτό».
Η χρήση διαφορετικών κατηγοριών μετοχών με στόχο την προστασία των δικαιωμάτων ψήφου ενός στενού κύκλου μετόχων εφαρμόζεται παραδοσιακά στις Ηνωμένες Πολιτείες στον κλάδο των μέσων μαζικής ενημέρωσης.
Η Google υιοθέτησε, ωστόσο, την εν λόγω πρακτική όταν εισήχθη στο χρηματιστήριο το 2004, παρέχοντας μετοχές κατηγορίας Β στους συνιδρυτές της, Λάρι Πέιτζ και Σέργκεϊ Μπριν, καθώς και στο διευθύνοντα σύμβουλο Έρικ Σνμιντ.
(πηγή: naftemporiki.gr)
Bookmark and Share


Share/Save/Bookmark

Δημοσίευση σχολίου

.

 aw2
 aw2