aw2

O φρύνος του Κιχάνσι που πέρασε στη λίστα των εξαφανισμένων ειδών.

Το ένα τρίτο των ψαριών του γλυκού νερού και το ένα τρίτο των αμφιβίων σε όλο τον κόσμο κολυμπούν προς την εξαφάνιση, δείχνει η νέα έκδοση της Κόκκινης Λίστας, του θλιβερού καταλόγου με τα είδη που βρίσκονται σε κίνδυνο.
«Τα πλάσματα που ζουν στο γλυκό νερό εδώ και καιρό έχουν αγνοηθεί» σχολιάζει στο AFP ο Ζαν-Κριστόφ Βιμ της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN). «Είναι πια επείγον να αξιοποιήσουμε αυτές τις πληροφορίες για μια πιο συνετή χρήση των υδατικών μας πόρων»
H IUCN, ένας διεθνής οργανισμό με έδρα τη Γενεύη, συμπεριέλαβε στη φετινή λίστα συνολικά 47.667 είδη ζώων και φυτών, ένα μικρό δείγμα από τα αρκετά εκατομμύρια είδη -κανείς δεν ξέρει ακριβώς πόσα- που κατοικούν στον πλανήτη.
Το ένα τρίτο του συνόλου των ειδών που εξετάστηκαν διατρέχουν κίνδυνο: Περισσότερο από το ένα πέμπτο των θηλαστικών, πάνω από το ένα τέταρτο των ερπετών και το 70% των φυτών. Οι αναλογίες αυτές παραμένουν περίπου αμετάβλητες σε σχέση με την έκθεση του 2008.
Στην πραγματικότητα όμως η κατάσταση μπορεί να είναι πολύ χειρότερη, επισημαίνουν οι συντάκτες της Λίστας, καθώς για το 14% των ειδών που εξετάστηκαν δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία και πολλά είδη παραμένουν άγνωστα.
Ο φρύνος του Κιχάνσι της νότιας Τανζανίας (Nectophrynoides asperginis) είναι το τελευταίο ζώο που περνά στη λίστα των εξαφανισμένων ειδών. Ένα νέο φράγμα στον ποταμό Κιχάνσι, σε συνδυασμό με την επιδημία χυτριδιομύκητα που αφανίζει τα αμφίβια σε όλο τον κόσμο, ήταν τα βασικότερα αίτια θανάτου.
www.in.gr

Bookmark and Share


Share/Save/Bookmark

Δημοσίευση σχολίου

.

 aw2
 aw2