aw2

Ακόμα και ταχυδακτυλουργικά κόλπα χρησιμοποιούσαν οι πράκτορες της CIA κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, προκειμένου να φέρουν εις πέρας τις αποστολές που τους είχαν ανατεθεί. Τα «μαγικά» κόλπα – τα οποία κυκλοφορούν σήμερα στο «Εγχειρίδιο της CIA πάνω σε μαγικά κόλπα και εξαπάτηση»- δίδασκε στους Αμερικανούς πράκτορες ο γνωστός ταχυδακτυλουργός John Mullholland.
Το 1953, στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου, η CIA προσέφερε 3,000 δολάρια στον ξακουστό αμερικανό μάγο για να γράψει ένα εγχειρίδιο αποπροσανατολισμού και παραπλάνησης, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προγράμματος της CIA, με το όνομα MK-ULTRA, που είχε ως στόχο τον έλεγχο της σκέψης, μέσω παραισθησιογόνων.
Όλα τα αντίγραφα του εγγράφου –καθώς και μία σχετική εργασία του Mullholland πάνω στις τεχνικές μυστικής επικοινωνίας—θεωρούνταν ότι καταστράφηκαν το 1973. Ευτυχώς όμως για τους επίδοξους μάγους, όπως και για τους επίδοξους πράκτορες, ένα αντίγραφο επέζησε, και σήμερα πωλείται στο ευρύ κοινό με τον τίτλο “The Official CIA Manual of Trickery and Deception” [Εγχειρίδιο της CIA πάνω σε μαγικά κόλπα και εξαπάτηση].
Μεταξύ άλλων, οι οδηγίες του εγχειριδίου περιγράφουν πώς θα μπορούσαν οι πράκτορες να ρίχνουν δηλητήριο, σκόνη ή υπνωτικό χάπι σε ποτό χωρίς να τραβήξουν την προσοχή, πώς να φαίνονται χαζοί και όχι απειλητικοί χαλαρώνοντας τους μύες του προσώπου και απεστιάζοντας το βλέμμα, πώς να κλέβουν έγγραφα τοποθετώντας επάνω τους βιβλίο με κομματάκια κεριού, κι έπειτα πώς να διπλώνουν το κλεμμένο έγγραφο διακριτικά με το ένα χέρι, ώστε να χωράει στην τσέπη ή πώς να το μεταβιβάζουν μυστικά σε κάποιον άλλο πράκτορα, πώς να επικοινωνούν με κώδικα μέσω του τρόπου που δένουν τα κορδόνια τους (ένα μοτίβο σημαίνει ‘Ακολούθα με’, άλλο μοτίβο σημαίνει ‘Φέρνω και άλλο άτομο’ κ.ο.κ.), πώς να κρύβονται σε ειδικά διαμορφωμένα τμήματα στο ρεζερβουάρ αυτοκινήτου κ.α.
Στον πρόλογο του βιβλίου, ο υποδιευθυντής της CIA John McLaughlin γράφει ότι «η μαγεία και η κατασκοπεία είναι αδελφά πνεύματα.» Και προσθέτει: «Όπως οι μέθοδοι ενός μάγου αποσκοπούν στην εξαπάτηση ενός κοινού που παρατηρεί με προσοχή, έτσι και ένας μυστικός πράκτορας πρέπει να εξαπατά αυτούς που τον παρακολουθούν στενά και να μπορεί να διακινεί υλικό και μηνύματα χωρίς να γίνεται αντιληπτός».
Bookmark and Share


Share/Save/Bookmark

Δημοσίευση σχολίου

.

 aw2
 aw2