aw2

Ελβετοί νευροεπιστήμονες και οικονομολόγοι ανακάλυψαν τους φυσιολογικούς μηχανισμούς στον εγκέφαλο, που συνιστούν το «αποτύπωμα» μιας αθετημένης υπόσχεσης.
Η ανακάλυψη αυτών των νευρωνικών μοτίβων της εγκεφαλικής δραστηριότητας επιτρέπουν στους επιστήμονες ακόμα και να προβλέψουν πότε κάποιος θα αθετήσει μια υπόσχεση που έδωσε!
Η σχετική έρευνα, σύμφωνα με την επιθεώρηση «Νιού Σάϊντειστ», έγινε από επιστήμονες του πανεπιστημίου της Ζυρίχης υπό τον καθηγητή Ερνστ Φερ και τον δρα Τόμας Μπαουμγκάρτνερ και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Neuron” (Νευρώνας). Η υπόσχεση είναι μια από τις παλαιότερες ανθρώπινες συμπεριφορές που προωθούν τη συνεργασία και την εμπιστοσύνη.
Αν και γενικά οι υποσχέσεις δεν είναι δεσμευτικές από νομική άποψη, στην πραγματικότητα συνιστούν το υπόβαθρο για μια μεγάλη γκάμα καθημερινών κοινωνικών και οικονομικών συναλλαγών. Στις κοινωνίες, σήμερα και ανέκαθεν, υπήρχαν πάντα διάφορα κίνητρα, συνήθως υλικά, για να αθετήσει ένας άνθρωπος την υπόσχεσή του. Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες γνώριζαν πολύ λίγα για τους εγκεφαλικούς μηχανισμούς που σχετίζονται με την υπόσχεση και την αθέτησή της.
Η νέα έρευνα, μέσα από μια σειρά πειραμάτων κοινωνικών συναλλαγών και το παράλληλο «σκανάρισμα» των συμμετεχόντων με μαγνητικές τομογραφίες λειτουργικού συντονισμού (fMRI), κατέγραψε τις περιοχές του εγκεφάλου όπου υπήρξε αυξημένη δραστηριότητα τόσο κατά το δόσιμο όσο και κατά την αθέτηση μιας υπόσχεσης.
Μεταξύ άλλων, επιβεβαιώθηκε ότι η παραβίαση μιας υπόσχεσης πυροδοτεί μια υπόγεια συναισθηματική σύγκρουση σε αυτόν που «πατά» τις υποσχέσεις του.
Όμως πιο σημαντική ήταν η διαπίστωση ότι οι ερευνητές μπορούσαν να εντοπίσουν τα νευρωνικά αποτυπώματα της «απιστίας» στον εγκέφαλο και έτσι να προβλέπουν τη μελλοντική συμπεριφορά, δηλαδή αν κάποιος θα αθετούσε την υπόσχεσή του.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η νέα έρευνα έρχεται να ενισχύσει τις ενδείξεις ότι οι μετρήσεις της εγκεφαλικής δραστηριότητας έχουν φθάσει πλέον σε ένα σημείο που είναι εφικτό να αποκαλυφθεί μια κακοπροαίρετη πρόθεση, πριν καν αυτή εκδηλωθεί και γίνει χειροπιαστή.
Σύμφωνα με το νευροεπιστήμονα δρα Μπαουμγκάρτνερ, στο (μακρινό) μέλλον θα είναι δυνατό, μέσω παρακολούθησης της δραστηριότητας του εγκεφάλου, να εντοπίζεται ο ένοχος μιας πράξης ή και να προλαμβάνεται μια εγκληματική πράξη (π.χ. οικονομική απάτη), θέμα που είχε απασχολήσει τη γνωστή ταινία επιστημονικής φαντασίας “Minority Report”.
Παραδέχτηκε πάντως ότι ακόμα και η νέα μέθοδος δεν μπορεί να «πιάσει» τους παθολογικούς ψεύτες!
Bookmark and Share


Share/Save/Bookmark

Δημοσίευση σχολίου

.

 aw2
 aw2