Καλή...εβδομάδα!!!

Αναρτήθηκε από Peiratis | 7:20 π.μ. | | 0 σχόλια »

Tip of the week - Όχι βιταμίνες με άδειο στομάχι
Οι γιατροί συνήθως μας λένε αν πρέπει να παίρνουμε τα φάρμακά μας με γεμάτο ή άδειο στομάχι, πρωί, μεσημέρι, απόγευμα ή βράδυ - αλλά τι ισχύει για τις βιταμίνες; Πρέπει άραγε να τις παίρνουμε συγκεκριμένη ώρα την ημέρα ή με συγκεκριμένο τρόπο;
Για τα περισσότερα διατροφικά συμπληρώματα, η ώρα της ημέρας δεν είναι τόσο σημαντική, απαντά στην εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς» ο δρ Σέλντον Σ. Χέντλερ, ομότιμος καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Σαν Ντιέγκο, και έναν εκ των συγγραφέων του οδηγού διατροφικών συμπληρωμάτων «The Physicians' Desk Reference for Nutritional Supplements».
Αυτό που έχει σημασία, λέει, είναι να τις παίρνουμε όποτε μας διευκολύνει, ώστε να μην τις ξεχνάμε, αλλά κυρίως να μην τις παίρνουμε με άδειο στομάχι αλλά έχοντας φάει κάτι - κατά προτίμησιν κάτι που να περιέχει λίπος.
Όπως εξηγεί ο δρ Χέντλερ, αν και υπάρχουν βιταμίνες που διαλύονται στο νερό (υδατοδιαλυτές) και μπορούν να απορροφηθούν από τον οργανισμό είτε ληφθούν με γεμάτο είτε με άδειο στομάχι (τέτοια είναι η περίπτωση των βιταμινών του συμπλέγματος Β και της βιταμίνης C), πολλές είναι λιποδιαλυτές. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι βιταμίνες Α, D, Ε και Κ, οι οποίες απορροφώνται καλύτερα όταν λαμβάνονται μαζί με λίγο λίπος.
Η βήτα-καρωτίνη, η οποία ανήκει στην οικογένεια των καρωτινοειδών και αποτελεί πρόδρομο βιταμίνη της Α, επίσης απορροφάται καλύτερα όταν καταναλώνεται μαζί με λίπος. Το ίδιο και τα άλλα καρωτινοειδή, τα οποία χρησιμοποιούνται ως διατροφικά συμπληρώματα, όπως η λυκοπένη, η λουτεΐνη, η ζεαξανθίνη, η ασταξανθίνη και η φουκοξανθίνη.
Πολλά ιχνοστοιχεία επίσης καλό είναι να λαμβάνονται με γεμάτο στομάχι. «Η ικανότητα απορρόφησης του ανθρακικού ασβεστίου είναι μειωμένη με άδειο στομάχι, αλλά αυξάνεται κατακόρυφα όταν λαμβάνεται μαζί με φαγητό», λέει ο δρ Χέντλερ.
«Αντιθέτως, το κιτρικό ασβέστιο μπορεί να ληφθεί με άδειο στομάχι. Ο σίδηρος απορροφάται καλύτερα με άδειο στομάχι, αλλά επειδή μπορεί να δημιουργήσει στομαχική διαταραχή, συνήθως συνιστάται η λήψη του με μικρή ποσότητα τροφής».
Τι σημαίνουν πρακτικά όλ' αυτά; Συμβουλευθείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας, ή διαβάστε τις οδηγίες χρήσης πριν πάρετε κάποιο διατροφικό συμπλήρωμα, ώστε τουλάχιστον να ξέρετε ποιος είναι ο σωστός τρόπος λήψης του. (tanea.gr)
Bookmark and Share


Share/Save/Bookmark

Δημοσίευση σχολίου

.

 aw2
 aw2