aw2

Η πολύωρη «χορογραφία» του ντυσίματος των αστροναυτών με τις περίπλοκες στολές- αποτελούμενες μεταξύ άλλων και από πολλά ρομποτικά μέρη- θα μπορούσε κάποτε να γίνεται μέσα σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα χάρη σε μια στολή που «αγκαλιάζει» από μόνη της το σώμα των αστροναυτών, όπως υποστηρίζουν οι μηχανικοί Ντέιβιντ Εϊκιν και Σέιν Τζέικομπς από το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το μόνο που θα έχει να κάνει κάποιος θα είναι να φορέσει τη φαρδιά στολή, η οποία με τη βοήθεια αεροκίνητων τεχνητών μυών εφαρμόζει ακριβώς στις διαστάσεις του σώματός του. Ο φουτουριστικός σχεδιασμός της θα επιτρέπει ακόμη στους αστροναύτες να κινούνται με μεγαλύτερη ευκολία, τόσο κατά τη διάρκεια διαστημικών περιπάτων όσο και κατά την εξερεύνηση του εδάφους πλανητών.
« Η έρευνά μας έδειξε ότι μόλις το 1/4 της χειρωνακτικής εργασίας που καταβάλλουν οι αστροναύτες κατά τη διάρκεια διαστημικών περιπάτων σχετίζεται με την αποστολή. Το υπόλοιπο έχει να κάνει με τη μεταφορά της διαστημικής στολής » εξηγεί ο Εϊκιν.
Η νέα «υπερστολή», όπως την ονομάζουν οι δημιουργοί της, περιλαμβάνει επιπλέον οπτικοακουστικά βοηθήματα, όπως π.χ. μια νέα μορφή γυαλιών LCD όπου καταγράφεται η απόσταση του αστροναύτη από το διαστημικό σκάφος και μια οθόνη ενσωματωμένη στο ειδικό κράνος. Για την ώρα, η «έξυπνη» στολή δοκιμάζεται στις υποβρύχιες δεξαμενές του Πανεπιστημίου οι οποίες μιμούνται τις συνθήκες μηδενικής βαρύτητας.
[πηγή]
Bookmark and Share


Share/Save/Bookmark

Δημοσίευση σχολίου

.

 aw2
 aw2