aw2

Νωρίτερα από ό,τι περίμεναν οι πλέον φανατικοί της τεχνολογίας στη χώρα μας θα κάνουν την εμφάνισή τους στην Ελλάδα οι πρώτες τηλεοράσεις με δυνατότητα προβολής περιεχομένου σε τρεις διαστάσεις (3D). Συγκεκριμένα, οι πρώτες αφίξεις τηλεοράσεων αλλά και των απαραίτητων συσκευών αναπαραγωγής (Blu-ray players) από μεγάλους κατασκευαστές, μάλιστα, αναμένονται στο τέλος Μαρτίου ή το αργότερο στις αρχές Απριλίου, και, μάλιστα, με το κόστος απόκτησης να κινείται σε λογικά επίπεδα. Οι 3D τηλεοράσεις ήρθαν στο προσκήνιο τις τελευταίες εβδομάδες με αφορμή την παρουσίαση μίας πληθώρας σχετικών προϊόντων από όλους τους μεγάλους κατασκευαστές καταναλωτικών ηλεκτρονικών ειδών στο πλαίσιο της πρόσφατης Consumer Electronics Show (CES), μίας από τις μεγαλύτερες εκθέσεις του κλάδου.

3D Μουντιάλ
Αυτό που έχει προκαλέσει εντύπωση είναι ότι οι εταιρείες του κλάδου επίσπευσαν την εμπορική διάθεση των 3D συστημάτων. Πιθανότατα, αυτό έγινε προκειμένου να προλάβουν όσους καταναλωτές αγοράσουν τηλεόραση ενόψει της τελικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου στη Νότια Αφρική το καλοκαίρι και αφετέρου επειδή η τεράστια επιτυχία του Avatar, της κινηματογραφικής ταινίας του Τζέιμς Κάμερον που έχει γυριστεί ειδικά για 3D, έχει προκαλέσει τεράστιο ενδιαφέρον για την προβολή περιεχομένου σε 3 διαστάσεις.Σε κάθε περίπτωση, η έλευση των 3D τηλεοράσεων και των απαραίτητων συσκευών αναπαραγωγής αναμένεται να προσφέρει μία διαφορετική εμπειρία παρακολούθησης τηλεοπτικού περιεχομένου. Η εμπειρία είναι, μάλιστα, ιδιαίτερα εντυπωσιακή όταν παρακολουθεί κάποιος περιεχόμενο όπως είναι ένας ποδοσφαιρικός αγώνας, όπου αισθάνεσαι ότι βρίσκεσαι κυριολεκτικά μέσα στον αγωνιστικό χώρο!
Ταινίες, όπως το Avatar, έχουν προσφέρει τη δυνατότητα εξοικείωσης του καταναλωτικού κοινού σε ολόκληρο τον κόσμο με την τρισδιάστατη προβολή. Παράλληλα, πλέον υπάρχει και ένας όχι ιδιαίτερα μεγάλος μεν, ικανοποιητικός δε, αριθμός ταινιών που είναι διαθέσιμοι σε 3D ώστε να υπάρχει το απαραίτητο περιεχόμενο για να αξιοποιήσει την 3D τηλεόραση που θα αποκτήσει κάποιος καταναλωτής. Φυσικά, οι 3D τηλεοράσεις που θα είναι διαθέσιμες θα μπορούν να αναπαράγουν και 2D περιεχόμενο. Το θέμα του περιεχομένου είναι αρκετά κρίσιμο, δεδομένου ότι δεν υπάρχει ακόμη τηλεοπτικό κανάλι που να προβάλει εκπομπές σε τρεις διαστάσεις. Τέτοιου είδους κανάλια αναμένεται να δούμε εντός του 2010 ή έστω μεμονωμένες εκπομπές, δεδομένου ότι τα μηχανήματα (π.χ. κάμερες) ήδη είναι διαθέσιμες στους ενδιαφερόμενους επαγγελματίες. Σημείο - κλειδί δεν αποκλείεται να είναι το Μουντιάλ, καθώς η Sony έχει συμφωνήσει με τη FIFA για να μεταδώσει σε 3D 25 αγώνες. Πάντως, προβολές θα γίνονται σε ειδικά σημεία ανά τον κόσμο, καθώς μοιάζει απίθανο να έχει προλάβει κάποιο κανάλι να αποκτήσει τη δυνατότητα να προβάλει 3D περιεχόμενο.

Γυαλιά
Η εμπειρία μπορεί να είναι εντυπωσιακή, υπάρχει, όμως, ένα πρόβλημα: είναι απαραίτητη η χρήση ειδικών στερεοσκοπικών γυαλιών. Τα γυαλιά που χρησιμοποιούνται σήμερα δεν έχουν καμία σχέση με τα κοκκινο-πράσινα γυαλιά προηγούμενων δεκαετιών, όμως, δεν αποκλείεται να αποθαρρύνουν πολλούς καταναλωτές από την απόκτηση μίας 3D τηλεόρασης. Ο λόγος δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι δημιουργούν μία αίσθηση απομόνωσης στον θεατή από το υπόλοιπο περιβάλλον. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι σε περιπτώσεις όπως είναι η ομαδική θέαση ενός ποδοσφαιρικού αγώνα, για παράδειγμα, δεν θα μπορεί να υπάρξει αυτή η αίσθηση της παρέας που αναζητούν πολλοί άνθρωποι σε τέτοιες περιπτώσεις.
Ένα άλλο πρόβλημα, σύμφωνα τουλάχιστον με ορισμένους επιστήμονες, είναι ότι η μακροχρόνια παρακολούθηση 3D περιεχομένου επισείει τον κίνδυνο να εμφανιστούν πονοκέφαλοι. Από την άλλη πλευρά, οι ιθύνοντες των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο χώρο υποστηρίζουν πως οι τεχνολογικές εξελίξεις έχουν βοηθήσει ώστε να ξεπεραστούν πολλά από αυτά τα ζητήματα.
Κάτω από 2.000 ευρώ το κόστος απόκτησης
Οι πρώτοι κατασκευαστές που θα φέρουν τηλεοράσεις 3D στην ελληνική αγορά θα είναι, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι κορεατικές Samsung Electronics και LG Electronics και η ιαπωνική Panasonic. Η Samsung έχει προγραμματίσει να ξεκινήσει τη διάθεση στο τέλος Μαρτίου, η LG στις αρχές Απριλίου και η Panasonic στα μέσα Απριλίου. Με δεδομένο, όμως, ότι φέτος το Πάσχα είναι στις 4 Απριλίου, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να δούμε τα προϊόντα και των τριών εταιρειών στα μέσα Απριλίου. Ο ανταγωνισμός αναμένεται να ενταθεί στις αρχές Ιουνίου όταν θα κάνουν την εμφάνιση τους και οι 3D τηλεοράσεις της Sony. Οι πρώτες τηλεοράσεις αναμένεται να έχουν διαγώνιο από 42 ίντσες και πάνω και θα είναι πλήρεις χαρακτηριστικών. Το ενδιαφέρον, όμως, είναι πως παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μία νέα γενιά συσκευών, η τιμή πώλησης για μία 3D τηλεόραση 50 ιντσών ενδέχεται να κινείται στα επίπεδα των 2.000 ευρώ, ποσό που ακούγεται τουλάχιστον λογικό και δεν είναι πολύ υψηλότερο σε σχέση με την τιμή μίας «κλασικής» τηλεόρασης. Ταυτόχρονα, θα κάνουν την εμφάνιση τους και τα πρώτα 3D Blu-ray player που θα υποστηρίζουν την αναπαραγωγή ταινιών σε τρεις διαστάσεις. Και σε αυτή την περίπτωση, οι τιμές θα είναι πολύ κοντά σε εκείνες των «κανονικών»Blu-ray players.Άξιο αναφοράς είναι επίσης το γεγονός ότι αυτή τη φορά δεν θα υπάρξει καθυστέρηση όσον αφορά στη διάθεση νέων προϊόντων μεταξύ των μεγάλων αγορών του εξωτερικού και της Ελλάδας.
πηγή
Bookmark and Share


Share/Save/Bookmark

Δημοσίευση σχολίου

.

 aw2
 aw2