aw2

Ομάδα επιστημόνων που περιλαμβάνει και 19 νομπελίστες γύρισε ένα λεπτό προς τα πίσω το συμβολικό «Ρολόι της Ημέρας της Κρίσης», εκτιμώντας ότι οι ευοίωνες εξελίξεις στην απειλή των πυρηνικών όπλων και της κλιματικής αλλαγής απομακρύνουν την ανθρωπότητα από την ολοκληρωτική αυτοκαταστροφή.
«Το κλειδί για μια νέα εποχή συνεργασίας ήταν η αλλαγή στάσης των ΗΠΑ όσον αφορά τις διεθνείς υποθέσεις, η οποία έγινε εφικτή εν μέρει λόγω της εκλογής του Ομπάμα» εξηγεί σε ανακοίνωσή του το «Δελτίο Ατομικών Επιστημόνων».
Το «Ρολόι της Ημέρας της Κρίσης» δημιουργήθηκε το 1947 και η ώρα που δείχνει έχει ρυθμιστεί μόνο 19 φορές μέχρι σήμερα.
Από την Πέμπτη, το ρολόι δείχνει έξι λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα.
Το διάστημα 1953-1960, όταν οι ΗΠΑ και η τότε Σοβιετική Ένωση δοκίμαζαν νέα, θερμοπυρηνικά όπλα, το Ρολόι έδειχνε μόνο δύο λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα.
Οι δείκτες μετακινήθηκαν στα 17 λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα το διάστημα 1991-1995, μετά την υπογραφή της Συνθήκης Μείωσης των Στρατηγικών Όπλων (START).
Η τελευταία ρύθμιση ήταν το 2007, όταν οι δείκτες μετακινήθηκαν μπροστά κατά δύο λεπτά, λόγω της κλιματικής αλλαγής, της πυρηνικής δοκιμής της Βορείου Κορέας και του ανανεωμένου ενδιαφέροντος των ΗΠΑ για τα πυρηνικά.
in.gr
Bookmark and Share


Share/Save/Bookmark

Δημοσίευση σχολίου

.

 aw2
 aw2