Το περασμένο καλοκαίρι η πόλη Γάνδη ανακηρύχτηκε σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα των χορτοφάγων. Σύμφωνα με τη Ντόιτσε Βέλε, οι τοπικές αρχές καθιέρωσαν την Πέμπτη ως ημέρα χορτοφαγίας. Κίνητρο δεν είναι μόνο η υγιεινή διατροφή αλλά και η προστασία του κλίματος.
Κάθε Πέμπτη όλες οι καντίνες, σ’ όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και τα σχολεία της Γάνδης, προσφέρουν φαγητό χωρίς κρέας. Η ημέρα της χορτοφαγίας καθιερώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς 2009 - 2010, στις καντίνες των 35 σχολείων της Γάνδης η Πέμπτη είναι πλέον η ημέρα των χορτοφάγων. Δεν υπάρχει κρέας, μόνο λαχανικά, ενώ αντί για μακαρόνια με κιμά σερβίρεται σόγια με τόφου. Τα λαχανικά συνοδεύονται επίσης με μαθήματα διατροφής. Την ημέρα της χορτοφαγίας οι μαθητές διδάσκονται ότι το φαγητό δεν πρέπει να είναι μόνο νόστιμο αλλά και υγιεινό. Στόχος είναι ο προσανατολισμός των παιδιών προς την υγιεινή διατροφή και η αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας.
Η ημέρα της χορτοφαγίας δεν στοχεύει μόνο στην υγιεινή διατροφή αλλά και στην προστασία του κλίματος. Χαρακτηριστικό της σύνδεσης διατροφής και κλίματος είναι το γεγονός ότι για την παραγωγή ενός μόλις κιλού βοδινού κρέατος, απαιτούνται περίπου 15.000 λίτρα νερό. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ οι κτηνοτροφικές μονάδες του πλανήτη ευθύνονται για το 1/5 των εκπομπών ρύπων που προξενούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου....επομένως λιγότερη κατανάλωση κρέατος σημαίνει καλύτερη υγεία και προστασία του κλίματος.
1800 υπολογίζεται πως είναι τα ζώα που καταναλώνει στη διάρκεια της ζωής του ένας Βέλγος. Μία μόλις μέρα χορτοφαγίας την εβδομάδα σημαίνει 250 ζώα λιγότερα. Η σχετική ενημέρωση προωθείται σε όλα τα σχολεία της Γάνδης, ενώ πάνω από το 90% των γονέων υποστηρίζουν αυτή την πρωτοβουλία.
πηγή
Bookmark and Share


Share/Save/Bookmark

Δημοσίευση σχολίου

.

 aw2
 aw2