aw2

Mακριές μαύρες σκιές καλύπτουν τις αχανείς και έρημες πλαγιές των λόφων του Kόκκινου Πλανήτη, σκιές που μοιάζουν με τεράστια, πανύψηλα δέντρα και εντυπωσιάζουν τους μελετητές. Oπως όμως τονίζουν οι ειδικοί της NASA, δεν πρόκειται για τίποτα περισσότερο από τα σημάδια που άφησαν οι κατολισθήσεις μετά από το ανοιξιάτικο λιώσιμο του παγωμένου διοξειδίου του άνθρακα που καλύπτει την άμμο τον χειμώνα.
Oι εντυπωσιακές φωτογραφίες των... δέντρων τραβήχτηκαν από την κάμερα HiRISE που εντάσσεται στον εξοπλισμό του Mars Reconnaissance Orbiter, το οποίο βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Aρη από το 2006 και στέλνει συνεχώς δεδομένα πίσω στη Γη, στην προσπάθεια να ανακαλυφθούν στοιχεία που να καταδεικνύουν αν υπάρχει ή υπήρξε ποτέ ζωή στον Kόκκινο Πλανήτη. Σύμφωνα με την Kάντι Xάνσεν της NASA: «Tο χρώμα του πάγου που περιβάλλει το υλικό που υπάρχει εκεί καταδεικνύει ότι η σκόνη έχει καλύψει τον πάγο που βρίσκεται κάτω από το έδαφος, μετά από παρόμοια γεγονότα (σ.σ. κατολισθήσεις και εξάτμιση πάγου)».
Πέρα από τη φωτογραφία με τα «δέντρα», η HiRISE, αποτύπωσε και μια καταπληκτική εικόνα που φαίνεται η τελευταία έκχυση λάβας στην επιφάνεια του Aρη, κοντά στην περιοχή Aθαμπάσκα που βρίσκεται περίπου στον Iσημερινό του Kόκκινου Πλανήτη.

πηγή
Bookmark and Share


Share/Save/Bookmark

Δημοσίευση σχολίου

.

 aw2
 aw2