aw2

Αμερικανοί επιστήμονες προτείνουν τη δημιουργία ενός «παγκόσμιου στρατού» από γενετικώς τροποποιημένες σφήκες που θα εξαπολύονται στις καλλιέργειες και θα εξοντώνουν τα παράσιτα, τα επιβλαβή ζωύφια και έντομα που τις καταστρέφουν. Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι σφήκες αυτές θα βοηθήσουν τα μέγιστα στην αύξηση της παραγωγής τροφής τον 21ο αιώνα.
Επιστήμονες του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο κατάφεραν να αποκωδικοποιήσουν το γονιδίωμα τριών ειδών σφήκας και υποστηρίζουν ότι μπορούν να τις τροποποιήσουν γενετικώς. Οι σφήκες αυτές έχουν πολύ μικρό μέγεθος, 1-2 χιλιοστά, και έχουν την ικανότητα να παραλύουν και τελικά να εξοντώνουν άλλα έντομα, ανάμεσα στα οποία και ορισμένα από εκείνα που αποτελούν εχθρούς των καλλιεργειών. Στόχος των ερευνητών είναι να δημιουργήσουν σφήκες που θα ασχολούνται αποκλειστικά με τον εντοπισμό και την εξόντωση κάθε εντόμου και ζωύφιου που καταστρέφει τις καλλιέργειες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το κέρδος θα είναι διπλό αφού θα διασώζονται οι καλλιέργειες και αυτό θα γίνεται με απόλυτα φυσικό τρόπο, χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων.
«Η αποκωδικοποίηση που κάναμε θα αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο στην προσπάθεια προστασίας των καλλιεργειών. Οι περισσότεροι δεν έχουν αντιληφθεί την αξία αυτών των σφηκών και της συμβολής τους στην προστασία των καλλιεργειών. Κάθε χρόνο οι σφήκες αυτές βοηθούν στη σωτηρία καλλιεργειών αξίας πολλών δισ. δολαρίων» αναφέρει ο Κρις Σμιθ, μέλος της ερευνητικής ομάδας. Οι ερευνητές αποκωδικοποίησαν το γονιδίωμα της σφήκας του είδους Νasonia και ευελπιστούν ότι, εκτός των άλλων, η αποκωδικοποίηση θα οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για ασθένειες που μεταδίδουν στον άνθρωπο διάφορα έντομα.
Οι ερευνητές προσπαθούν τώρα να αναλύσουν τη χημική σύσταση του δηλητηρίου που χρησιμοποιούν οι συγκεκριμένες σφήκες για να παραλύουν τα θύματά τους. Μάλιστα οι ερευνητές ευελπιστούν ότι η «αποκωδικοποίηση» και του δηλητηρίου θα οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων για διάφορες ασθένειες.
πηγή
Bookmark and Share


Share/Save/Bookmark

Δημοσίευση σχολίου

.

 aw2
 aw2