aw2

Οι γυναίκες έχουν κατακτήσει πια θέσεις στα υψηλότερα κλιμάκια της πνευματικής, οικονομικής και πολιτικής ζωής. Καιρός να διεκδικήσουν και το δικαίωμα στον (αρκετό) ύπνο. Για την Αριάνα Χάφινγκτον και τη Σίντι Λιβ, δύο διάσημες φεμινίστριες, δύο ισχυρές γυναίκες καριέρας, «ο ύπνος είναι η επόμενη φεμινιστική πρόκληση».
Η μία, η Ελληνοαμερικανίδα Αριάνα Χάφινγκτον, είναι πολιτική αναλύτρια και ιδρύτρια της ιστοσελίδας Τhe Ηuffington Ρost. Η άλλη, η Αμερικανίδα Σίντι Λιβ, είναι διευθύντρια του γυναικείου περιοδικού «Glamour». Είναι και οι δύο επιτυχημένες, ισχυρές, καταξιωμένες- και (μέχρι πρόσφατα) νυσταγμένες. Ανήκαν στην πλειονότητα των γυναικών που τείνουν να κοιμούνται λιγότερες ώρες από όσες χρειάζονται, ώστε να είναι καλές επαγγελματίες, καλές μητέρες, καλές σύζυγοι. Αλλά με τη νέα χρονιά είπαν να καλέσουν τις γυναίκες των ΗΠΑ και του κόσμου ολόκληρου να πάρουν μαζί τους μιαν απόφαση που «θα βελτιώσει το στάτους τους» και θα τις «οδηγήσει στην κορυφή».
«Πρόκληση Ύπνου 2010».
Έτσι ονόμασαν το «κίνημά» τους. Η έλλειψη ύπνου, θυμίζουν, ενέχει πολλούς κινδύνους για την υγεία, κάνει τη γυναίκα πιο ευάλωτη σε αρρώστιες, άγχος, κατάθλιψη, τροχαία, ακόμα και στην πρόσληψη βάρους. Πέραν αυτών όμως η γυναίκα που δεν κοιμάται αρκετά δεν μπορεί ποτέ να αποδώσει το μέγιστο των δυνατοτήτων της. «Όλες οι σημαντικές αποφάσεις, είτε στην επαγγελματική είτε στην προσωπική ζωή», επισημαίνουν, «προϋποθέτουν την ικανότητα κρίσης, τη δημιουργικότητα, την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων που μόνο ένα ξεκούραστο μυαλό διαθέτει».
Βέβαια «η επόμενη φεμινιστική πρόκληση», οι 7-8 ώρες ύπνου καθημερινά, δεν είναι απλή υπόθεση. Όπως επισημαίνουν η Αριάνα Χάφινγκτον και η Σίντι Λιβ, χρειάζεται να αντισταθείς σε πολλούς πειρασμούς και να αποφύγεις πολλές παγίδες, από τα πρότυπα που θέτουν «υπεργυναίκες» όπως η Μαντόνα και τη ψυχαναγκαστική κίνηση να ξανακοιτάξεις τα e-mail σου μέσα στην άγρια νύχτα μέχρι την πεποίθηση πως μόνον αν δουλέψεις διπλά θα πείσεις τους άνδρες συναδέλφους για την αξία σου και το ενοχικό σύνδρομο που θέλει τον 7ωρο ή τον 8ωρο ύπνο αποκλειστικό προνόμιο των τεμπέληδων. «Ίσως ανακαλύψουμε με έκπληξη πως περισσότερος ύπνος σημαίνει περισσότερη δύναμη», επισημαίνουν Χάφινγκτον και Λιβ. «Στο κάτω κάτω ήδη σπάσαμε τη “γυάλινη οροφή” στην πολιτική, την εξερεύνηση του Διαστήματος, τα σπορ, τις επιχειρήσεις και τα ΜΜΕ- σκεφτείτε μόνο τι θα είμαστε σε θέση να κάνουμε όταν δεν θα νυστάζουμε άλλο».
TA NEA
Bookmark and Share


Share/Save/Bookmark

Δημοσίευση σχολίου

.

 aw2
 aw2