Τρεις ευρωπαϊκές χώρες, η Σουηδία, η Φινλανδία και η Γαλλία, αποφάσισαν να ξεκινήσουν μέσα στα επόμενα δεκαπέντε χρόνια τη διαδικασία ενταφιασμού των πυρηνικών τους αποβλήτων σε μεγάλα γεωλογικά βάθη, εκτιμώντας ότι η λύση αυτή είναι μακροπρόθεσμα η πιο ασφαλής, ανακοίνωσαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Η Σουηδία και η Φινλανδία έχουν ήδη επιλέξει τις τοποθεσίες, ενώ το Παρίσι θα την επιλέξει μέχρι το 2013.
Περισσότερο από το ένα τρίτο του ηλεκτρισμού που καταναλώνεται στην Ευρώπη προέρχεται από πυρηνική ενέργεια, με συνολικά 145 ενεργούς αντιδραστήρες σε 15 χώρες και 8 ακόμη αντιδραστήρες υπό κατασκευή, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ήδη δηλώσει από το 2008 ότι "τα σημαντικότερα επιστημονικά και τεχνικά ζητήματα για την εναπόθεση των πυρηνικών σε μεγάλα γεωλογικά βάθη έχουν επιλυθεί και ότι η λύση αυτή πρέπει πλέον να προωθείται". Η τελική απόφαση ωστόσο εναπόκειται στις αρχές των χωρών-μελών. Η Φινλανδία θα είναι η πρώτη χώρα που θα χρησιμοποιήσει τη μέθοδο αυτή από το 2020, διευκρίνισε ο Ρολάν Σενκέλ, γενικός διευθυντής του Κέντρου Έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά τη διάρκεια παρουσίασης στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της Αμερικανικής Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης (AAAS), που πραγματοποιείται από τις 18-22 Φεβρουαρίου, στο Σαν Ντιέγκο των Ηνωμένων Πολιτειών. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Σουηδία θα αρχίσει τρία χρόνια αργότερα, το 2023, ενώ η Γαλλία προβλέπει ότι θα ξεκινήσει το 2025.
Η Γαλλία, η Βρετανία, η Ιαπωνία και η Ρωσία μέχρι στιγμής αποσύρουν τα πυρηνικά τους απόβλητα και τα αποθηκεύουν σε προσωρινές εγκαταστάσεις, μέχρι να "τα ενταφιάσουν σε μεγάλα γεωλογικά βάθη", όπου θα παραμείνουν για πάντα, πρόσθεσε ο ίδιος ευρωπαίος αξιωματούχος.
protothema
Bookmark and Share


Share/Save/Bookmark

Δημοσίευση σχολίου

.

 aw2
 aw2