aw2

Ουδέν κρυπτόν υπό τον σκύλο. Αυτό θα μπορούσε να είναι το συμπέρασμα ενός νέου βιβλίου με την υπογραφή της Νεοϋορκέζας Αλεξάντρα Χόροουιτς, καθηγήτριας Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Βarnard College of Columbia.
Σύφωνα με το βιβλίο της Χόροουιτς, εμείς οι άνθρωποι δεν δίνουμε και μεγάλη σημασία στην όσφρηση. Για τον σκύλο όμως η μύτη είναι ό,τι για εμάς τα μάτια. Η ανθρώπινη μύτη διαθέτει περίπου έξι εκατομμύρια υποδοχείς-αισθητήρες οσμής. Η μύτη ενός τσοπανόσκυλου διαθέτει περισσότερα από 200 εκατομμύρια και η μύτη ενός μπιγκλ περισσότερα από 300 εκατομμύρια. Υπολογίζεται πως η όσφρηση ενός μπιγκλ είναι εκατομμύρια φορές πιο ευαίσθητη από τη δική μας. Μπροστά του είμαστε ανοσμικοί. Ίσως αντιληφθούμε ότι ο καφές μας έχει μέσα ένα κουταλάκι ζάχαρη. Ο σκύλος μπορεί να αντιληφθεί μισό κουταλάκι ζάχαρη διαλυμένο μέσα σε μια πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων.
ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΒΡΩΜΟΚΟΠΑΝΕ! Η ανθρώπινη μασχάλη είναι μία από τις μεγαλύτερες πηγές οσμής στο ζωικό βασίλειο. Η ανάσα μας είναι μια παράξενη μελωδία οσμών. Τα γεννητικά μας όργανα αναδύουν βαριά μυρωδιά. Το δέρμα μας είναι καλυμμένο με ιδρωτοποιούς και σμηγματογόνους αδένες, που παράγουν υγρά και έλαια διαποτισμένα με την ιδιαίτερη μυρωδιά μας. Καθώς κινούμαστε, όταν αγγίζουμε κάτι, αφήνουμε πίσω χνάρια από νεκρά δερματικά κύτταρα. Ο αέρας αρωματίζεται με τον αποξηραμένο ιδρώτα μας. Πέραν αυτών, φοράμε σαν άρωμα αυτά που φάγαμε, αυτόν που φιλήσαμε... Ο σκύλος ξέρει αν κάνατε σεξ, αν καπνίσατε ένα τσιγάρο, αν φάγατε και τι, αν τρέξατε δύο χιλιόμετρα. Μπορεί επίσης να μυρίσει τα συναισθήματά σας. Τον φόβο για παράδειγμα: όταν ο άνθρωπος φοβάται, ιδρώνει και ο ιδρώτας φέρει ιδιαίτερη μυρωδιά. Επιπλέον, μπορεί η αδρεναλίνη να είναι άοσμη σε εμάς, αλλά δεν είναι στον σκύλο.
πηγή
Bookmark and Share


Share/Save/Bookmark

Δημοσίευση σχολίου

.

 aw2
 aw2