aw2

Ενα ταξίδι θαυμαστό στην καρδιά της απέραντης ρωσικής γης, από τη Μόσχα ως τα απώτατα ανατολικά παράλια της παγωμένης Σιβηρίας, περιλαμβάνεται στα πιο άγρια όνειρα κάθε φίλου της περιπέτειας. Πόσω μάλλον όταν πρόκειται για ταξίδι με ένα θρυλικό τρένο, τον Υπερσιβηρικό. Σε μια διαδρομή μήκους 9.259 χιλιομέτρων ένας ολόκληρος κόσμος ξετυλίγεται μπροστά στο παράθυρο του «κουπέ»: τα ποτάμια της Σιβηρίας, τα πυκνά δάση, τα πανύψηλα βουνά, η λίμνη Βαϊκάλη- και φυσικά η ατελείωτη στέπα.
Υπάρχουν όμως και οι «εικονικοί ταξιδιώτες». Σε αυτούς ακριβώς η διαδικτυακή πύλη Google Russia, σε συνεργασία με τους Ρωσικούς Σιδηροδρόμους, προσφέρει πλέον ένα δωρεάν εισιτήριο πρώτης θέσης στον Υπερσιβηρικό από την... πολυθρόνα τους, μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή. Αρκεί να πληκτρολογήσουν μια διεύθυνση στο Διαδίκτυο (www. google. ru/intl/ru/landing/transsib/en. html) και να απολαύσουν τη διαδρομή, η οποία διαρκεί περίπου έξι μερόνυχτα.
Ηταν απλό, σαν το αβγό του Κολόμβου: οι Ρώσοι προσάρμοσαν μια κάμερα σε βαγόνι αμαξοστοιχίας του Υπερσιβηρικού και κατέγραψαν ό,τι βλέπει το μάτι του επιβάτη από το παράθυρο. Το virtual ταξίδι εξελίσσεται σε χρόνο πραγματικό, τα πλάνα ξετυλίγονται σε φυσική αλληλουχία.... Ο ταξιδιώτης της ραστώνης μάλιστα διαθέτει πρόσθετο πλεονέκτημα. Με ένα κλικ στο «ποντίκι» μπορεί να παρακολουθήσει σε χάρτη ή σε δορυφορική απεικόνιση τη διαδρομή και να εντοπίσει σε ποιο σημείο βρίσκεται το εικονικό τρένο ανά πάσα στιγμή. Επίσης μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε πολλαπλές μπάντες ήχου, ώστε να ακούει είτε τον μονότονο θόρυβο των τροχών στις σιδηροτροχιές είτε ρωσική μουσική με ή χωρίς μπαλαλάικες.
Αν θέλει, μπορεί να απολαύσει και την απαγγελία (δυστυχώς προς το παρόν μόνο στη ρωσική γλώσσα, αν και υπάρχει αγγλόφωνη εκδοχή της ιστοσελίδας) εκτενών αποσπασμάτων από δύο κλασικά αριστουργήματα της ρωσικής λογοτεχνίας: του επικού μυθιστορήματος «Πόλεμος και ειρήνη» του Λέοντος Τολστόι και των «Νεκρών ψυχών» του Νικολάι Γκόγκολ. Κά ποια στιγμή στο μέλλον δεν αποκλείεται να στηθεί και πραγματική κάμερα η οποία θα μεταδίδει σε ζωντανή σύνδεση στο Ιnternet πλάνα από τη διαδρομή.
H συνέχεια του άρθρου εδώ
Bookmark and Share


Share/Save/Bookmark

Δημοσίευση σχολίου

.

 aw2
 aw2