aw2

Μια ομάδα βρετανών ερευνητών ανακάλυψε τέσσερις παγετώνες σε ένα από τα πιο αφιλόξενα μέρη της Ευρώπης, τα λεγόμενα «καταραμένα βουνά» της βόρειας Αλβανίας. Οι γεωγράφοι από το πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, υπό τον δρα Φίλιπ Χιουζ, ανακάλυψαν τέσσερις παγετώνες στην «καταραμένη» οροσειρά Προκλέτιτζε, που εκτείνεται από την Αλβανία και το Κόσσοβο μέχρι το ανατολικό Μαυροβούνιο. Οι παγετώνες, που μέχρι τώρα ήσαν τελείως άγνωστοι και δεν έχουν εξερευνηθεί ποτέ (εκτός από τους ντόπιους βοσκούς), βρέθηκαν στο σχετικά χαμηλό υψόμετρο μεταξύ 1.980 και 2.420 μέτρων, γεγονός απολύτως ασυνήθιστο για τόσο νότιο γεωγραφικό πλάτος. Οι περισσότεροι παγετώνες, ειδικά στα νοτιότερα βουνά της Ευρώπης, βρίσκονται σε αρκετά μεγαλύτερα υψόμετρα.
Οι παγετώνες –ο μεγαλύτερος των οποίων έχει μέγεθος όσο έξι γήπεδα ποδοσφαίρου- κάθε χρόνο εμφανίζουν αυξομείωση μεγέθους ανάλογα με το βαθμό της χιονόπτωσης και τις θερμοκρασίες του προηγούμενου καλοκαιριού. Οι Βρετανοί γεωγράφοι εκτιμούν ότι υπήρχαν τουλάχιστον οκτώ παγετώνες στα γειτονικά βουνά στη διάρκεια του 19ου αιώνα, αλλά έχουν λιγοστέψει λόγω της κλιματικής αλλαγής και της σταδιακής ανόδου της θερμοκρασίας, ενώ στο μέλλον, αν η θερμοκρασία ανέβει και άλλο, είναι πιθανό να λιώσουν όλοι τελείως.
Το γεγονός ότι τα «καταραμένα βουνά» είναι πολύ αραιοκατοικημένα και επιπλέον βρίσκονται σε μια ευρύτερη περιοχή που έχει πληγεί από πολέμους και γενικότερη ανομία, συνετέλεσε ώστε οι παγετώνες να μείνουν ουσιαστικά άγνωστοι μέχρι τώρα. Σύμφωνα με τους βρετανούς ερευνητές, στην περιοχή υπάρχει τόσο χιόνι και τόση σκιά, που οι παγετώνες δεν διακρίνονται καν από το Google Earth.
πηγή
Bookmark and Share


Share/Save/Bookmark

Δημοσίευση σχολίου

.

 aw2
 aw2