aw2

Dr. Rudolf Jaenisch
Τη λίστα «Science Watch» με τους 12 κορυφαίους ερευνητές για το 2009 δημοσίευσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Πρώτος είναι ο Rudolf Jaenisch από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT) για την έρευνά του στα βλαστικά κύτταρα και ακολουθούν σημαντικοί μαθηματικοί, γενετιστές, βιοστατιστικοί κ.ά. Η ετήσια λίστα «Science Watch» της Thomson Reuters εξετάζει πόσες φορές εμφανίζονται οι νέες δημοσιεύσεις κάθε ερευνητή ως παραπομπές στην επιστημονική βιβλιογραφία. Όσο περισσότερες οι παραπομπές (αναφορές), τόσο σημαντικότερες είναι και οι δημοσιεύσεις.
Σύμφωνα με την Thomson Reuters, μητρική εταιρεία του πρακτορείου Reuters, πρωτοπόρος επιστήμονας το 2009 με εργασίες του στην αξιοποίηση των βλαστικών κυττάρων, είναι ο γερμανός Δρ Rudolf Jaenisch του ΜΙΤ που εργάζεται πάνω στη μετατροπή απλών δερματικών κυττάρων σε τεχνητά πολυδύναμα βλαστοκύτταρα (iPS). Η εφαρμογή της έρευνάς του στην κλινική πράξη αναμένεται να δώσει νέες θεραπευτικές λύσεις στη νόσο του Πάρκινσον, στης δρεπανοκυτταρική αναιμία και άλλες παθήσεις. Ο Jaenisch έχει 14 δημοσιεύσεις στις οποίες έχουν γίνει οι περισσότερες παραπομπές.


Τέσσερις γενετιστές του MIT και του Ινστιτούτου Broad του Χάρβαρντ, οι Mark Daly, David Altshuler, and Paul I.W. de Bakker και Eric Lander, κατάφεραν να μπουν στη φετινή λίστα των καλύτερων για το έργο τους «Μελέτες Γενωμικού Συσχετισμού» (GWA), οι οποίες εντοπίζουν μεταλλάξεις που σχετίζονται με ασθένειες. Συνολικά 13 δημοσιεύσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο των παραπομπών.
Ο Goncalo Abecasis, μαθηματικός στον κλάδο της Βιοστατιστικής που συνεργάζεται με τους γενετιστές του Ινστιτούτου Broad, είναι στη λίστα με 10 δημοσιεύσεις που απασχόλησαν ιδιαίτερα.
Ο Carlo Croce με 12 δημοσιεύσεις που χρησιμοποιήθηκαν σε εκατοντάδες παραπομπές, από το Πανεπιστημίο του Οχάιο για τις έρευνές του στο microRNA και το ρόλο του στον καρκίνο.
Οι Andre Geim και Konstantin Novoselov του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, που ανακάλυψαν το γραφένιο, το πιο λεπτό υλικό στον κόσμο (200.000 φύλα είναι ίσα με μία τρίχα) πολλά υποσχόμενο στον τομέα της πληροφορικής και γενικά των μικροτσίπ που αποτελείται από μονοατομικά φύλλα άνθρακα, καθώς και μια κολλητική ταινία που λειτουργεί όπως τα πέλματα του σαμιαμιδιού (κολλάει).
Ο μαθηματικός Ji-Huan He του Πανεπιστημίου Ντονγκουά της Σαγκάης για τις εργασίες του στην επίλυση περίπλοκων μαθηματικών προβλημάτων.
Στη λίστα βρέθηκαν ακόμη ο ανοσολόγος Shizuo Akira του Πανεπιστημίου της Οζάκα (κορυφαίος ερευνητής των ετών 2005 και 2006) για τις εργασίες του σε υποδοχείς κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος με 9 δημοσιεύσεις και ο θεωρητικός φυσικός Mikhail Katsnelson του Πανεπιστημίου Radboud της Ολλανδίας για τη μελέτη του στη συμπυκνωμένη ύλη.
πηγή
Bookmark and Share


Share/Save/Bookmark

Δημοσίευση σχολίου

.

 aw2
 aw2