aw2

Ο κίνδυνος καρδιακής νόσου είναι αυξημένος κατά 70% σε άτομα με κακή στοματo-οδοντική υγιεινή, σε σχέση με εκείνα που βουρτσίζουν τα δόντια τους δύο φορές την ημέρα, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε από το ειδικευμένο έντυπο British Medical Journal (BMJ ).
Εδώ και δύο δεκαετίες, η σχέση ανάμεσα στα καρδιακά προβλήματα και ασθένειες των ούλων είναι το αντικείμενο αυξημένου ενδιαφέροντος.
Η ομάδα του Ρίτσαρντ Βατ (University College London), προσπάθησε να δείξει κατά πόσο ο αριθμός των καθημερινών βουρτσισμάτων των δοντιών έχει επίδραση στον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακών παθήσεων. Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία σχετικά με τον τρόπο ζωής περισσοτέρων από 11.000 ενηλίκων στη Σκοτία (κάπνισμα, σωματική άσκηση, υγιεινή του στόματος). Πραγματοποίησαν επίσης αιμοληψίες για να καθορίσουν τα επίπεδα φλεγμονής στον οργανισμό.Τα στοιχεία αυτά συνδυάστηκαν με τις εισαγωγές σε νοσοκομεία και τους θανάτους στη Σκοτία μέχρι το Δεκέμβριο του 2007. Υπήρχαν συνολικά 555 καρδιαγγειακά περιστατικά, από τα οποία τα 170 είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο, σε μια χρονική περίοδο παρακολούθησης οκτώ ετών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η στοματική υγιεινή ήταν γενικά ικανοποιητική, με το 62% των συμμετεχόντων να δηλώνει ότι πήγαινε στον οδοντίατρο κάθε έξι μήνες, και το 71% να δηλώνει ότι βουρτσίζει τα δόντια του δύο φορές την ημέρα.Μόλις τα δεδομένα προσαρμόστηκαν για να ληφθούν υπόψη οι γνωστοί παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου (κοινωνική τάξη, παχυσαρκία, κάπνισμα, οικογενειακό ιστορικό), το ερευνητές έδειξαν ότι οι συμμέχοντες που δήλωσαν ότι βούρτσιζαν τα δόντια τους λιγότερο από δύο φορές την ημέρα είχαν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου αυξημένο κατά 70%, σε σύγκριση με εκείνους που τα βούρτσιζαν δύο φορές την ημέρα.
Τα άτομα με ανεπαρκή στοματική υγιεινή είχαν επίσης δείκτες φλεγμονής στο αίμα (C αντιδρώσας πρωτεΐνης, ινωδογόνου).
"Τα αποτελέσματά μας επιβεβαιώνουν και μάλιστα ενισχύουν την υπόθεση μιας σχέσης μεταξύ της στοματικής υγιεινής και του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου, συνόψισε ο καθηγητής Βατ.
kampia


Share/Save/Bookmark

Δημοσίευση σχολίου

.

 aw2
 aw2