aw2

Μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ κάλεσαν κορυφαία στελέχη των εταιριών οι οποίες ενέχονται στην καταστροφή που σημειώθηκε μετά την έκρηξη σε εξέδρα απάντλησης πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού να καταθέσουν σε ειδική ακρόαση στην διάρκεια της οποίας θα εξεταστούν τα αίτια που οδήγησαν να σχηματιστεί μια τεράστια πετρελαιοκηλίδα η οποία απειλεί τις ακτές της χώρας.
Υποεπιτροπή για την Ενέργεια και το Εμπόριο της Βουλής των Αντιπροσώπων ζήτησε από τον Λαμάρ ΜακΚέι της BP America, Inc, τον Στιβ Νιούμαν της Transocean Ltd και τον Ντέιβιντ Λίζαρ της Halliburton Co. να καταθέσουν.Εν όψει της διαδικασίας, η οποία προγραμματίζεται για την 12η Μαΐου, η υποεπιτροπή ζήτησε από τις εταιρίες να της καταστήσουν διαθέσιμα όποια έγγραφα διαθέτουν σχετικά με τα αίτια του δυστυχήματος.
Από την BP ζητήθηκε επίσης να καταστήσει διαθέσιμες στην υποεπιτροπή όποιες καταγγελίες έχουν τυχόν γίνει για προβλήματα στην κατασκευή της πλατφόρμας και των εξαρτημάτων απάντλησης πετρελαίου από κοιτάσματα σε μεγάλα βάθη.
Η πλατφόρμα Deepwater Horizon της Τρανσόσεαν βυθίστηκε μετά από έκρηξη και έπιασε φωτιά ενώ ολοκλήρωνε την διάνοιξη μιας υποθαλάσσιας πετρελαιοπηγής για λογαριασμό της BP.
Η έκρηξη στοίχισε τη ζωή 11 εργαζομένων.
Από την πετρελαιοπηγή, που οι εταιρίες δεν έχουν καταφέρει να σφραγίσουν, διαρρέουν τουλάχιστον 5.000 βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα.
Η Χάλιμπερτον παρείχε διάφορες υπηρεσίες στην πλατφόρμα και επίσης είχε συμμετοχή στην σταθεροποίηση των τειχών της πετρελαιοπηγής.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πασχίζει να περιορίσει τις συνέπειες της διαρροής, που ενδέχεται να στοιχίσει δισεκατομμύρια δολάρια και να προκαλέσει ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή.
Το αργό έφθασε στις ακτές της Λουιζιάνας την Παρασκευή και μετεωρολόγοι και ειδικοί εκτιμούν ότι σύντομα θα φθάσει στις ακτογραμμές στον Μισισιπή, στην Αλαμπάμα και στη βορειοδυτική Φλόριδα.
express.gr
Bookmark and Share


Share/Save/Bookmark

Δημοσίευση σχολίου

.

 aw2
 aw2