aw2

Μην πυροβολείτε την... μπριζόλα

Αναρτήθηκε από the_traveller | 9:49 π.μ. | | 0 σχόλια »

Επί μακρόν οι ειδικοί έχουν συνδέσει τα λιπαρά και ιδιαιτέρως τα «κακά» κορεσμένα λιπαρά με την πρόκληση καρδιοπαθειών, διαβήτη και παχυσαρκίας. Ωστόσο ολοένα περισσότερες μελέτες μαρτυρούν πλέον ότι άλλος είναι ο «ένοχος» για την εμφάνιση όλων αυτών των δεινών της υγείας του σύγχρονου ανθρώπου: πρόκειται για τους υδατάνθρακες και ιδιαιτέρως για το επεξεργασμένο αλεύρι και τη ζάχαρη.
Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα μελέτης η οποία «αθωώνει» τα λιπαρά είναι μια μεγάλη μετα-ανάλυση προηγούμενων ερευνών η οποία δημοσιεύθηκε τον περασμένο Μάρτιο στο επιστημονικό περιοδικό «Τhe Αmerican Journal of Clinical Νutrition». Οι ερευνητές εξέτασαν 21 προηγούμενες μελέτες που περιελάμβαναν σχεδόν 350.000 ασθενείς και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν σημαντικά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το κορεσμένο λίπος συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας καρδιοπάθειας και καρδιαγγειακών νοσημάτων. Παράλληλα από τη μελέτη προέκυψε ότι η αντικατάσταση του κορεσμένου λίπους στη διατροφή με περισσότερους υδατάνθρακες επιδεινώνει όλους τους δείκτες οι οποίοι συνδέονται με τις καρδιοπάθειες και τον διαβήτη. Αυτό είναι άκρως σημαντικό αν αναλογιστούμε ότι σύμφωνα με τις σύγχρονες τάσεις της δίαιτας, στο εμπόριο κυκλοφορούν πλέον πολλά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά τα οποία όμως περιέχουν επιπλέον ζάχαρη για να είναι νόστιμα.
Τα λιπαρά έχουν τεθεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου κυρίως επειδή πιστεύεται ότι αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερόλης. Ωστόσο πολλοί ειδικοί τονίζουν ότι τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι: πράγματι τα κορεσμένα λιπαρά αυξάνουν την «κακή» LDL χοληστερόλη, αλλά παράλληλα οδηγούν σε αύξηση και της «καλής» ΗDL χοληστερόλης η οποία προστατεύει τον οργανισμό.
Τη στιγμή που τα επιστημονικά στοιχεία απαλλάσσουν τα λιπαρά από την κατηγορία πρόκλησης σοβαρών προβλημάτων στην υγεία, άλλα ευρήματα κάνουν πολύ πιο βαρύ το «κατηγορητήριο» ενάντια στους υδατάνθρακες. Τον περασμένο μήνα μελέτη σε 6.000 ενηλίκους η οποία διεξήχθη από ειδικούς του Πανεπιστημίου Εμορι έδειξε ότι η ζάχαρη που περιέχεται σε επεξεργασμένα τρόφιμα επηρεάζει δύο δείκτες που συνδέονται με τον κίνδυνο καρδιοπάθειας- αυξάνει τα τριγλυκερίδια και μειώνει την ΗDL χοληστερόλη (δεν φάνηκε να ισχύει το ίδιο και με το κορεσμένο λίπος).
Από άλλη πρόσφατη μελέτη προέκυψε ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν συχνά τροφές όπως το άσπρο ψωμί, τα κρουασάν και τα μπισκότα αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας. Αλλά και η φρουκτόζη φάνηκε να αυξάνει την αρτηριακή πίεση των ανδρών.
Πώς όμως οι υδατάνθρακες καταστρέφουν την καρδιά; Οπως εξηγεί ο δρ Μάικλ Σέχτερ από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη όπως τα κορνφλέικς προκαλούν μεγάλο στρες στο ενδοθήλιο, την εσωτερική «φόδρα» των αρτηριών.
almyrosinfo.gr


Share/Save/Bookmark

Δημοσίευση σχολίου

.

 aw2
 aw2