aw2

H αυστραλιανή κυβέρνηση εξήγγειλε, χθες, μεταμόρφωση του φορολογικού συστήματος της χώρας για να γίνει, όπως υποστήριξε, πιο απλό και δίκαιο, προκειμένου να ενισχύει τον απλό πολίτη και τις επιχειρήσεις. Ένα από τα κύρια μέτρα των μεταρρυθμίσεων, που αποφάσισε η κυβέρνηση της Αυστραλίας, είναι η επιβολή φόρου 40%, από το 2012, στα κέρδη των εταιρειών εξορύξεων.
Τόσο ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Κέβιν Ραντ, όσο και ο υπουργός Οικονομικών, Γουϊαν Σγουάν, υποστήριξαν ότι τα κέρδη από την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου θα πρέπει να αποδοθούν σε όλο τον λαό. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές εκτιμήσεις, ο φόρος στα υπερ-κέρδη των εταιρειών εξορύξεων θα αποφέρει έσοδα 12 δισ. δολάρια Αυστραλίας στα δύο πρώτα χρόνια της επιβολής του.Τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής, του συνταξιοδοτικού συστήματος καθώς και για τη μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις εταιρείες. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση θα μειώσει το φορολογικό συντελεστή για τις εταιρείες σε 29% από 30%, από τα μέσα του 2013 και στο 28% από τα μέσα του 2014.
Παράλληλα, αυξάνονται, σταδιακά, έως το 2020 οι εργοδοτικές εισφορές σε 12% από 9%, αυξάνοντας κατά 85 δισ. δολ. Αυστραλίας την περιουσία του συνταξιοδοτικού ταμείου, του οποίου η περιουσία ανέρχεται σε 1,2 τρισ. δολ. Αυστραλίας, κατέχοντας την τέταρτη θέση παγκοσμίως.
Σε δηλώσεις, ο πρωθυπουργός της χώρας, Κέβιν Ραντ, ο οποίος ετοιμάζεται και για τις εθνικές εκλογές, τόνισε πως ο φόρος θα βοηθήσει στη μετατροπή της ισχυρής οικονομικής θέσης της Αυστραλίας σε μια διαρκή ευημερία.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε, επίσης, ότι θα συνεισφέρει 500 δολάρια ετησίως στο συνταξιοδοτικό ταμείο εργαζομένων, με ετήσιο εισόδημα κάτω των 37.000 δολαρίων. Οι εργοδότες θα συνεισφέρουν υποχρεωτικά και στο ταμείο συνταξιοδότησης εργαζομένων άνω των 70 ετών, ενώ η κυβέρνηση υπόσχεται χαμηλότερη φορολογία των εισφορών εργαζομένων άνω των 50 ετών.
«Η κυβέρνηση θα ενισχύσει σημαντικά το σύστημα συνταξιοδότησης για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η πρόκληση του γηράσκοντος πληθυσμού. Η πρόκληση αυτή θα αντιμετωπιστεί με σημαντική, μακροπρόθεσμη βελτίωση του συστήματος εφάπαξ», τόνισε ο «τσάρος» της αυστραλιανής οικονομίας.
Η κυβέρνηση ελπίζει, ότι η αύξηση των υποχρεωτικών εισφορών θα ενθαρρύνει τους πολίτες να συνεισφέρουν και οι ίδιοι περισσότερα χρήματα στα ταμεία, για την καλύτερη διαβίωση μετά τη συνταξιοδότησή τους. Οι φορολογικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης θα χρηματοδοτηθούν μερικώς από έξτρα φόρο που θα πληρώνουν εταιρείες μεταλλευμάτων για τα «υπέρ-κέρδη τους» .
Ο κ. Σουάν διαβεβαιώνει, ότι οι φορολογικές αλλαγές, που εξήγγειλε η κυβέρνηση, είναι όλες κοστολογημένες και δεν πρόκειται να ανεβάσουν τους φόρους πάνω από το 23,6% που έχει υποσχεθεί.
Ο «σκιώδης» υπουργός Οικονομικών, Άντριου Ρομπ, προειδοποιεί ότι η επιβολή έξτρα φόρου στη βιομηχανία μεταλλευμάτων θα καταστρέψει την εθνική οικονομία. «Η φορολογία του ισχυρότερου τομέα της αυστραλιανής οικονομίας θα ρίξει τις μετοχές των εταιρειών μεταλλευμάτων. Το κόστος της πτώσης της τιμής των μετοχών θα κληθούν να πληρώσουν οι απλοί πολίτες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, διότι το εφάπαξ τους είναι συνδεδεμένο με τις εταιρείες μεταλλευμάτων», προειδοποιεί ο κ. Ρομπ.
Ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει ότι τα μέτρα που θα υλοποιήσει η κυβέρνηση θα ενισχύσουν και δεν θα περιορίσουν τις επενδυτικές δραστηριότητες της βιομηχανίας μεταλλευμάτων. Και προσθέτει: «Θεωρούμε, όμως, αναγκαίο τη δίκαιη διανομή των κερδών της εν λόγω βιομηχανίας σε όλους τους πολίτες» .
Η κυβέρνηση Ραντ θα ενισχύει και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με κλιμακωτές μειώσεις της φορολογίας, επιδότηση επενδύσεων για αναγκαίο εξοπλισμό, περιορισμό των γραφειοκρατικών διατυπώσεων και αυτόματη απόσυρση παλαιού εξοπλισμού, αντί της βαθμιαίας υποτίμησή τους, που ισχύει σήμερα.
kala-nea
Bookmark and Share


Share/Save/Bookmark

Δημοσίευση σχολίου

.

 aw2
 aw2