Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν έναν πλανήτη με μέγεθος παρόμοιο με της Γης και κλιματολογικές συνθήκες που θα τον καθιστούσαν δυνητικά κατοικήσιμο.Ο πλανήτης βρίσκεται σε τροχιά γύρω από το αστέρι «κόκκινος νάνος» με το όνομα Gliese 581 και απέχει 20 έτη φωτός από τη Γη.
Οι θερμοκρασίες που επικρατούν στο συγκεκριμένο σημείο του διαστήματος είναι κατάλληλες για τη δημιουργία νερού, σε υγρή μορφή.......
Ο Steven Vogt, αστρονόμος του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια δήλωσε πως «τα ευρήματα μας στοιχειοθετούν την υπόθεση ότι πρόκειται για δυνητικά κατοικήσιμο πλανήτη».
Ο συγκεκριμένος πλανήτης ονομάζεται Gliese 581g, έχει μάζα τρεις με τέσσερις φορές μεγαλύτερη από τη Γη και βρίσκεται σε σημείο του διαστήματος με συνθήκες κατάλληλες για την ανάπτυξη ζωής.
Οι αστρονόμοι εκτιμούν ότι πρόκειται για βραχώδη πλανήτη με αρκετή βαρύτητα για να συγκρατήσει ατμόσφαιρα γύρω του.
Η μια πλευρά του πλανήτη αντικρίζει μονίμως το κεντρικό αστέρι του ηλιακού συστήματος, γεγονός που σημαίνει ότι η άλλη πλευρά βρίσκεται μονίμως στο σκότος.
Οι επιστήμονες εικάζουν πως η ενδιάμεση περιοχή, ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι, ενδέχεται να είναι η κατάλληλη για την ανάπτυξη μορφών ζωής.
Η μέση θερμοκρασία στον πλανήτη είναι ανάμεσα σε -31 και -12 βαθμούς Κελσίου, ωστόσο η θερμοκρασία εδάφους κυμαίνεται από πάρα πολύ υψηλές θερμοκρασίες ως τον απόλυτο παγετό, στη «φωτεινή» και τη «σκοτεινή» πλευρά αντίστοιχα.
Ο Steven Vogt εκτιμά ότι οι δυνητικά κατοικήσιμοι πλανήτες ανέρχονται σε δεκάδες δισεκατομμύρια στο Γαλαξία μας (Milky Way), από τη στιγμή που υπάρχουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια αστέρια.
WHBC-gr


Share/Save/Bookmark

2 σχόλια

 1. Ανώνυμος // 2 Οκτωβρίου 2010 - 4:13 μ.μ.  

  ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑ:Η περιβαλλοντική καταστροφή του Αστακού απο το Κατάρ

  "Στις 6 Αυγούστου αναρτήθηκε προς διαβούλευση το νομοσχέδιο fast track, το οποίο χαρακτηρίζεται από ανεξήγητη μονομανία για την κατάργηση περιβαλλοντικών κεκτημένων στο όνομα μιας προσχηματικής ανάπτυξης.
  Το τελευταίο σίριαλ του επεισοδίου αφορά την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας της Ελλάδας με το Qatar για επενδύσεις συνολικού ύψους 5 δισ. ευρώ.
  Η λέξη μυστικοπάθεια αρμόζει στο συγκεκριμένο deal, καθώς δεν έχουν γίνει γνωστοί οι όροι συνεργασίας ούτε το αντικείμενο των επενδύσεων. Ξέρουμε σίγουρα πως ένα μεγάλο μέρος από τα ανωτέρω 5 δισ. ευρώ αντιστοιχούν στη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με LPG (υγραέριο) στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας. Ας κάνουμε μια μικρή αναδρομή στο ιστορικό της συγκεκριμένης επένδυσης, μήπως βγάλουμε κάποιο χρήσιμο συμπέρασμα. Στην αρχή η επένδυση εμφανίστηκε ως μονάδα καύσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), συνδυασμένη με δεξαμενές αποθήκευσης φυσικού αερίου και πρότυπες καλλιέργειες φυκιών που θα αποθηκεύουν το διοξείδιο του άνθρακα. Λεγόταν μάλιστα τότε πως η επένδυση θα δημιουργούσε 1.500 νέες θέσεις εργασίας και το παραγόμενο ρεύμα θα εξάγονταν στο σύνολό του στην Ιταλία.
  Με το πέρασμα του καιρού, όμως, διαπιστώθηκε πως η μονάδα θα παράγει ηλεκτρισμό καίγοντας το ιδιαίτερα προβληματικό υγραέριο (LPG), οι θέσεις εργασίας έπεσαν σε σχεδόν 140, ενώ τα φύκια έχουν σταματήσει να ακούγονται.

  * Ο Αχιλλέας Πληθάρας είναι περιβαλλοντολόγος.

 2. greeceland // 4 Οκτωβρίου 2010 - 9:16 π.μ.  

  Πολυ Καλο θεμα!!

Δημοσίευση σχολίου

.

 aw2
 aw2