aw2

Πέντε αιώνες πριν ανακαλύψει ο Χριστόφορος Κολόμβος το “νέο κόσμο”, οι πρώτοι Αμερικανοί όχι μόνο ήξεραν ήδη την Ευρώπη, αλλά και την είχαν επισκεφθεί.
Αυτό τουλάχιστον επικαλείται επιστημονική ομάδα ισπανικού πανεπιστημίου, που μελέτησε τις ρίζες και τις μετακινήσεις μίας ισλανδικής οικογένειας και είναι πλέον πεπεισμένη ότι οι πρώτοι Αμερικανοί έφτασαν στην Ευρώπη το 10ο αιώνα ή αλλιώς, πέντε αιώνες πριν ξεκινήσει ο Κολόμβος για το μεγάλο ταξίδι της ανακάλυψις της, το 1492.
Τα σκανδιναβικά έπη υποστηρίζουν ότι οι Vikings ανακάλυψαν τους Αμερικανούς αιώνες πριν τον Κολόμβο, παίρνοντας μάλιστα αρκετούς από αυτούς μαζί τους, κατά την επιστροφή τους στη βόρεια Ευρώπη.
Κατά τους ερευνητές, αυτή η μέχρι σήμερα υπόθεση, βρίσκει το έρεισμά της στα νέα δεδομένα.
Μία γυναίκα από τη βόρειο Αμερική φαίνεται πως έφτασε και έζησε στην Ισλανδία γύρω στο 1000, αφήνοντας πίσω της γονίδια που “ανιχνεύονται” ακόμα και σήμερα σε περίπου 80 Ισλανδούς.
“Δεδομένου του ότι το νησί ήταν πρακτικά απομονωμένο από το 10ο αιώνα και μετά, η πιο πιθανή εκδοχή είναι ότι αυτά τα γονίδια ανήκουν σε γυναίκα ινδιάνα που μετακινήθηκε από την Αμερική από τους Vikings, γύρω στο 1000”, δήλωσε ο Carles Lalueza-Fox, απο το πανεπιστήμιο Pompeu Fabra της Ισπανίας.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε από το Ισπανικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών και αναμένεται να δημοσιευτεί στο αμερικανικό επιστημονικό σύγγραμμα “Journal of Physical Anthropology”.
WHBC-gr


Share/Save/Bookmark

Δημοσίευση σχολίου

.

 aw2
 aw2