aw2

Σαν σύγχρονος Ρομπέν των Δασών χαιρετίστηκε ένας χάκερ από την Λεττονία, υπεύθυνος για την διαρροή σε τηλεοπτικά κανάλια της χώρας δεδομένων σχετικών με τα οικονομικά τραπεζών και κρατικών επιχειρήσεων. Χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο «Νίο»- μια αναφορά στην ταινία Matrix - ο χάκερ ισχυρίζεται ότι θέλει να εκθέσει τα στοιχεία αυτά σχετικά με την ύφεση στη Λετονία.
Αργά και συστηματικά περνάει λεπτομέρειες για σημαντικές επιχειρήσεις μέσω του Twitter στην Λεττονική τηλεόραση, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση και οι αστυνομικές αρχές διεξάγουν έρευνες για την παραβίαση ασφαλείας των εν λόγω εταιρειών. Τα δεδομένα που έχουν διαρρεύσει μέχρι στιγμής περιλαμβάνουν λεπτομέρειες για τις αμοιβές των διευθυντικών στελεχών Λεττονικής τράπεζας, η οποία βοηθήθηκε οικονομικά από την κυβέρνηση για να μην καταρρεύσει από την οικονομική κρίση. Η έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλοί μισθοί δεν έχουν υποστεί τις περικοπές που είχε υποσχεθεί η τράπεζα, ενώ στην περίπτωση κρατικών επιχειρήσεων δίνονται κρυφά μπόνους σε στελέχη, την στιγμή που αυτές έχουν ζητήσει δημόσια την βοήθεια της κυβέρνησης.
Ο ανώνυμος χάκερ υποστηρίζει πως είναι μέλος μιας ομάδας που ονομάζεται Τέταρτη Επαγρύπνηση του Λαϊκού Στρατού – Fourth Awakening People’s Army, που έχουν στη διάθεση τους πάνω από επτά εκατομμύρια φορολογικά έγγραφα από το State Revenue Service. Η βάση του χάκερ πιθανολογείται πως είναι η Βρετανία. Όπως τονίζει χαρακτηριστικά στο BBC ο Ilze Nagla, παρουσιαστής στη κρατική Λεττονική τηλεόραση, ο χάκερ αποτελεί αντικείμενο λατρείας για ορισμένους. «Πολλοί άνθρωποι τον αντιλαμβάνονται ως ένα σύγχρονο, εικονικό Ρομπέν των Δασών. Από τη μία πλευρά, φυσικά, έχει κλέψει εμπιστευτικά δεδομένα και επομένως έχει πράγματι διαπράξει έγκλημα. Αλλά την ίδια στιγμή δίνεται η αίσθηση στο κοινό ότι τώρα πολλές πληροφορίες αποκαλύπτονται γεγονός που μπορεί να προωθήσει τη διαφάνεια», πρόσθεσε ο ίδιος.
Tη δεδομένη χρονική στιγμή, η Λεττονία βιώνει τη χειρότερη οικονομική κρίση, μετά την απόσπαση της από τη Σοβιετική Ένωση το 1991. Ο δείκτης της ανεργίας στη χώρα φτάνει το 23% και είναι ο υψηλότερος στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς τα δύο τελευταία χρόνια η οικονομική παραγωγή έχει μειωθεί σχεδόν κατά ένα τέταρτο.
tvxs.gr
Bookmark and Share


Share/Save/Bookmark

Δημοσίευση σχολίου

.

 aw2
 aw2